Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Bron: kortebaandraverijen.nl
De kortebaan is een spectaculair onderdeel van de drafsport. De paarden met pikeurs op de sulky’s razen met bijna 60 kilometer per uur door de Nederlandse straten. Leuk om te zien, maar het is veel leuker kijken wanneer je weet hoe de sport en het wedden op paarden werkt.


De kortebaan is een afvalrace. De maximaal 24 paarden lopen één tegen één en degene die als eerste twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Direct na elke confrontatie wordt er op de baan geloot voor het nummer in de volgende omloop. Bij een oneven aantal deelnemers wordt er één paard vrijgeloot. Deze plaatst zich automatisch voor de volgende omloop en krijgt daarin het eerst beschikbare even nummer.

Omlopen
Bij 24 paarden blijven er in de tweede omloop twaalf paarden over. Zij strijden opnieuw tegen elkaar. De zes winnaars plaatsen zich voor omloop drie. De winnaars in de derde omloop gaan over naar de halve finale. Van de verliezers in de derde omloop wordt er één paard bijgeloot naar de vierde omloop.

Om en om rijden de deelnemers de ritten van de finale en de troostfinale. Voor de hoogstgeklasseerde deelnemers worden ere- en geldprijzen beschikbaar gesteld. De hoogte van de geldprijzen variëren, maar zijn vooraf vastgesteld door de organisatie.

De pikeurs
De pikeurs zitten achter de paarden op een sulky. Zij sturen de paarden en sporen ze aan om een topprestatie neer te zetten. Wanneer pikeurs twee paarden rijden, kunnen ze elkaar niet eerder treffen dan de finale of troostfinale.

De afstand
De paarden starten vanaf een basisafstand van 275 meter of 300 meter (afhankelijk van de lengte van de straat). Wanneer een paard op de kortebaan meer dan 12.000 euro heeft verdiend, krijgt deze een handicap van vijf meter. Bij 24.000 euro krijgt een paard de maximale starthandicap van 10 meter aan zijn broek. Bij een winsom tussen de 12.000 euro en 18.000 euro en een winsom boven de 24.000 euro krijgt een paard vijf meter ontheffing wanneer een leerlingpikeur op de sulky plaatsneemt. Een paard met een winsom van meer dan 24.000 euro die in het huidige seizoen nog geen 1.500 euro heeft verdiend, krijgt eveneens een ontheffing van vijf meter. Deze regel geldt niet in combinatie met de inzet van een leerlingpikeur.

Paarden van vier jaar krijgen een ontheffing van vijf meter. Bij een winsom van 6.000 euro vervalt deze ontheffing. Vierjarige paarden hoeven echter nooit meer dan de basisafstand te lopen. Vanaf 2011 krijgen paarden van vijf jaar en ouder die nog geen 750 euro op de kortebaan hebben verdiend, maar dat seizoen wel drie keer of meer zijn gestart, een ontheffing van vijf meter. Deze ontheffing vervalt wanneer de winsom van 750 euro wordt overschreden.

Schema afstanden kortebaan 2016

In draf

De paarden moeten tijdens de koers in draf zijn. Een galoppade levert een uitschakeling op. De tegenstander hoeft de rit enkel nog in draf te volbrengen om de rit te winnen. De snelheid is daarbij niet van belang. Worden beide paarden uitgeschakeld? Dan moet de rit in zijn geheel opnieuw.

De start
Een spectaculair onderdeel van de sport is de start. De paarden maken een draai van 180 graden voordat ze vertrekken. Wanneer paarden van een gelijke afstand starten, draait het paard in de rechterbaan voorlangs. Mede daarom starten de paarden na elke rit in een andere baan. Het oneven nummer start eerst rechts en dat is in de tweede rit andersom.

Bij elke start draait een keurmeester een bandje af. De tekst ‘Klaarmaken, op uw plaatsen, één, twee, drie af’ hoort u de hele middag. Een combinatie mag vanaf ‘twee’ de startpalen passeren. Doen ze dit te vroeg, springt het startlicht op wit en volgt uitschakeling. De tegenstander hoeft de rit enkel nog in draf te volbrengen om de rit te winnen. De snelheid is daarbij niet van belang. Een goede start is vaak allesbepalend. Het geeft een goede uitgangspositie voor de rest van de rit.

De keurmeesters
De kortebaan kent vier keurmeesters (scheidsrechters). Eén keurmeester houdt toezicht op de start. Drie staan er op verschillende plaatsen in het midden van de baan. Zij communiceren door middel van vlaggen. Een rode vlag is goed, een witte vlag is fout.

Krijgt een paard de witte vlag dan is het uitgeschakeld. Het finishregistratiesysteem geeft door middel van een rood licht de winnende baan