Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Foto winnaar 2023

Nabeschouwing Stompwijkse Paardendagen 2023

De 112de editie van De Stompwijkse Paardendagen zit er alweer op!

Maar we kunnen met een gerust hart terugkijken op weer een super geslaagd feest! En dat hebben we bereikt met ons allen, de organisatie en vele vrijwilligers! Verheugd constateerden we dit jaar dat een enorme groep jeugd is opgestaan om de gelederen te versterken. Fantastisch want om een traditie voort te zetten zal er toch een stokje moeten worden doorgegeven!

Het weer zat niet tegen en de optocht en het ringsteken trokken dan ook een groot aantal deelnemers en bezoekers die vervolgens massaal de tent indoken.

Zaterdag bruiste het hele terrein van het ”Landleven ”op de Fair waar steeds meer stands en activiteiten zijn. Verleden jaar al hadden Fairgangers het springconcours op het naast gelegen veld ontdekt en switchen van het een na het ander! Nieuw was er ook een demonstratie mennen te bewonderen op de zaterdag! Mennen wordt steeds populairder en de Blesruiters hebben al vele leden erbij die zich specialiseren in deze sport. Jammer dat er net voor het eind enorme buien losbarstten die het concours tijdelijk stil legde en de Fair genoodzaakt was om hun hele hebben en houden in te pakken.

Maar de poldercross kon weer onder een blauwe hemel worden gelopen en men had geen bui meer nodig om een nat pak te halen.

Zondagochtend, de dag van de ponyrennen, werd de organisatie opgeschrikt door een stormachtige wind die dreigde de stelling met sponsordoeken te verhuizen naar de Dotterbloem. Met man en macht werd dat verijdeld door het te verankeren met scheepskettingen en zware tanks.

Klokslag 13.00 uur kon de eerste race van de rennen worden gelopen. De eerste twee categorieën en de show van Fleurop met hun Friese Paarden verliepen zonder problemen.

Helaas sloeg het noodlot toe in de tweede omloop van de laatste categorie! Een deelneemster viel heel ongelukkig van haar pony en brak haar been. De toegesnelde EHBO en daarna het ambulancepersoneel stabiliseerde en verzorgde haar op de baan en nam veel tijd in beslag. Nadat de ambulance het terrein had verlaten bleek dat het incident enorm veel impact had op de deelnemers en het publiek waarop de organisatie besloot uit respect de rest van de ponyrennen te schrappen.

Inmiddels is het meisje geopereerd en maakt het naar omstandigheden goed. De organisatie is nog bijna alle dagen in contact met haar en haar ouders. Haar mededeelnemers hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben samen geld ingezameld voor een attentie!!

Ondertussen was de hele tent en het terrein eromheen bommetje vol met mensen die voor het één na laatste concert van de band Rampscenario waren gekomen!! En niet voor niks!! Wat een geweldig optreden. Tot aan de toiletten was het één swingende massa! Voor velen smaakte dat echt naar meer en dat kan!

Het allerlaatste concert van Rampscenario wordt vrijdag 25 augustus gehouden in Hazerswoude-dorp!!!!

Het hoogtepunt de kortebaandraverij maakt dat feit meer dan waar! Een korte bui voor het begin is het enige negatieve wat er gezegd kan worden.

Met een maximaal aantal deelnemers aan de start werd de kortebaan van Stompwijk verreden onder een stralende zon op het ozo heilige gras. Onder hen klasbakken zoals Epoque, Eliot Charisma, Jock Cane en Cocktailbar die het afgelopen seizoen al kortebanen hebben gewonnen.

Maar de smaakmakers in de eerste omloop waren debutanten zoals de pas 4 jarige Messi Starro en paarden die nog niet helemaal uit de verf waren gekomen zoals Hampshire F Boko , Leo GS en .Cotton Eye Joe.

Voor het eerst werd in Stompwijk de nieuwe startprocedure gehanteerd! Of de zeer weinig valse starten daar mee te maken heeft weet ik niet zeker maar opvallend was wel dat de eerste omloop vlot verliep met vele snelle spannende ritten!

De tweede omloop begon al zonder de gedoodverfde favorieten Epoque en Jock Cane!

Maar wat maakten de overgebleven paarden het spannend! Uiteindelijk kwamen Messi Starro, Hampshire F Boko beide gereden door Aad Pools en Leo GS  gereden door Caroline Aalberts in de 4 de omloop en werd Cotton Eye Joe met Frans van der Blonk erbij geloot!

Met zinderende finaleritten werd uiteindelijk Caroline Aalberts met Leo GS de onbetwiste kampioen van de Stompwijkse kortebaan. Hampshire F Boko tweede Cotton Eye Joe derde en Messie Starro vierde.

Met de prijsuitreiking gaf fotografe Maartje Brakenhof die op alle kortebanen aanwezig is een groot compliment! Volgens haar is er maar één kortebaan in Nederland waar de interesse en enthousiasme van het publiek zo groot is en dat is Stompwijk!!!!!

Als afsluiting van de dagen konden we genieten van de Pyromusical en daarna was de koek voor de Paardendagen 2023 toch echt op.

Rest mij nog even Jan Groeneweg en medewerkers te complimenteren en te bedanken want zij zorgden dat 4 dagen lang de tent bomvol was met blije swingende en zingende mensen!!!


Tot volgend jaar!!

Namens Nooit Gedacht.

Conny Oliehoek