Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Bron: kortebaandraverijen.nl

15 Juli 2022 08:00

Op de grasbaan van Stompwijk verschijnt een prachtig selectie paarden aan de start met tal van kanshebbers. Titelverdediger Eliot Charisma heeft de beste papieren, maar er liggen verschillende sterke outsiders op de loer. Een spektakelstuk lijkt gegarandeerd!

1. Kelsa Europoort – Aad Pools 300 meter
De vijfjarige merrie is de regerend kampioen van Nederland. Begon weifelend aan dit seizoen, maar na een periode van rust maakte ze vorige week in Hoofddorp een ijzersterke indruk. Zo won ze als enige een rit van de latere winnaar Eliot Charisma (nr.11). Dat maakt van haar een deelnemer om serieus rekening mee te houden.

2. Doc Holiday – Bo Sprengers 305 meter
De tweevoudig kampioen van Nederland is een uitgesproken grasspecialist. De pupil van Stal Meiden van Assum won in 2018 in Stompwijk en werd een jaar later tweede. Dit seizoen koerste hij nog weinig gelukkig. Een vierde plaats in Venhuizen is tot dusver zijn beste resultaat. Draafde daar wel zo’n beetje de snelste rit van het seizoen en maakte daar een enorme achterstand op Coktail Bar (nr.10) vlak voor de finish ongedaan. Heeft dus nog altijd de klasse om ver te komen.

3. Jocke Cane – Rick Wester 300 meter
Begon uitstekend aan dit seizoen met een tweede plaats in Assendelft. Was daarna het spoor enkele koersen bijster, maar herpakte zich in Zwanenburg met een mooie overwinning. Ondanks dat hij al mooie prestaties heeft geboekt, lijkt hij elke kortebaan nog sterker te worden. In Egmond kwam hij tijdens de derde omloop echter moeizaam van start. Met Jocke Cane kan het dus alle kanten op. Wil hij ver komen, moet hij dit soort streken achterwege laten.

4. Chief One – Mats Wester 300 meter
De achtjarige ruin won vorig jaar in Emmeloord beide kortebanen over gras en is dus een uitgesproken specialist. De achtjarige ruin kroonde zich na afloop van het seizoen zelfs tot ‘Kortebaner van het Jaar’. In 2022 is de vorm helaas nog niet aanwezig. Maakte in Warmond in eerste instantie een sterke indruk, maar toen de prijzen verdeeld werden, gaf hij niet thuis met moeizame starts. Chief One in de vorm van vorig jaar maakt een grote kans op de winst.

5. Hequejuela – Ruud Pools 295 meter
De gebroeders Jansen hanteerden voorheen in hun voorbeschouwing een gevleugelde uitspraak: ‘Voor iemand die wat anders wilt’. Hequejuela is zo’n deelnemer voor waaghalzen. De vosmerrie heeft vooralsnog tijdens drie deelnames veel gegaloppeerd, maar ook razendsnelle ritten gelopen en gewonnen van uitgesproken specialisten. Wanneer ze in Stompwijk haar draf voor elkaar weet te houden, kan ze de verrassing van de middag worden!

6. Ferran Convital – Wim van der Mespel 295 meter
Fijn dat Cees Imming weer terug is! Als trainer brengt hij Ferran Convital in de baan, die in Stompwijk zijn debuut maakt op de kortebaan. Zijn pikeur Wim van der Mespel probeerde hem al in Hoofddorp en was zeker niet ontevreden. Tegen zoveel sprintgeweld is het als debutant echter kwaad kersen eten.

7. Floalts Cicciolina – Frans van der Blonk 300 meter
De achtjarige merrie is zo’n kortebaner die elke koers beter wordt. Na deelnames in Beverwijk en Warmond knalde ze in Egmond aan den Hoef naar een mooie en verrassende tweede plaats. Op weg naar de finale schakelde ze onder andere knap Coktail Bar (nr.10) uit. In Stompwijk start ze vanaf de basisafstand en dat maakt de zaken lastiger.

8. Piet de Wit – Aad Pools 295 meter
De zesjarige hengst staat voor zijn derde start op de kortebaan. Zijn eerste twee deelnames verliepen niet naar wens. Het zijn vooral galoppades die hem dwars zitten. Hij heeft de steun van recordkampioen Aad Pools, die er ongetwijfeld voor gaat zorgen dat hij in Stompwijk beter voor de dag komt.

9. Astrid L Cheri – Mats Wester 295 meter
De zevenjarige merrie is de grote onbekende in het veld. De merrie was tot enkele weken geleden nog actief in Zweden en maakte pas onlangs de overstap naar Nederland. Ze heeft een bescheiden winsom en een record van 1.14,6. Het is dus welhaast onmogelijk om haar kansen in te schatten. Vast staat dat ze het niet heeft getroffen met de loting.

10. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter
De koploper in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ maakt een wisselvallig seizoen door. In Venhuizen viel hij na twee overwinningen door de mand, maar daarna kwam hij terug met een finaleplaats in Beverwijk. Vorige week in Egmond wist hij echter niet eens de tweede omloop te bereiken. Desondanks heeft de ruin genoeg klasse om in Stompwijk een hoofdrol op te eisen. Hij behoort daarom tot de favorieten.

11. Eliot Charisma – Wim van der Mespel 305 meter
Net zoals in 2015 mag publieksfavoriet Wim van der Mespel tijdens zijn thuiswedstrijd aantreden met de favoriet. Eliot Charisma verdedigt zijn in 2019 veroverde titel en is net op tijd in vorm voor een tweede zege op het Stompwijkse gras. De elfvoudig kortebaanwinnaar raakte vorig jaar zwaar geblesseerd, maar toonde vorige week in Hoofddorp met een overwinning dat al het blessureleed verleden tijd is. Deelnemers moeten van goeden huize komen willen ze de trots van trainer Mark de Jong verslaan.

12. Louisiana R – Ruud Pools 295 meter
Voor het eerst starten op de kortebaan en dan meteen de favoriet treffen; het zit Louisiana R niet mee. Gelukkig biedt het systeem van de Grand-16 eventueel een tweede kans, tenzij ze direct voor een enorme stunt zorgt. Op de langebaan won ze nog niet veel en draafde een record van 1.18,0.

13. Bankrobber – Thomas Bos 300 meter

De verrassing van Warmond (derde plaats) kan ook zomaar uitgroeien tot de surprise van Stompwijk. Startte toen weliswaar met een startontheffing van vijf meter, maar de manier waarop de zevenjarige ruin afrekende met onder andere Chief One (nr.4), verraadt genoeg klasse. Wanneer hij heeft geleerd van zijn vorige twee starts en het hoofd koel houdt, zijn er mooie dingen mogelijk.

14. Unguento – Frans van der Blonk 300 meter
Met Unguento kun je alle kanten op. De Italiaan is niet de gemakkelijkste, maar draaft toch regelmatig mooie en strakke ritten. Hij maakt echter te vaak een galoppade of wil niet van start en schakelt daarmee zichzelf uit. Lijkt in dit uitermate sterke deelnemersveld kansloos.

15. Gently Boko – Sytske de Vries 300 meter
Komt pas voor het eerst dit seizoen in actie, maar heeft genoeg ervaring op de kortebaan. Zo komt de merrie in Stompwijk voor de 26e keer aan de start. Als vierjarige liep ze verschillende finales en in 2019 finishte ze vanaf de basisafstand tweemaal als derde. Kan goed uit de voeten op gras en verrast niet met een plek in de derde omloop.

16. Flavius Boko – Tom Kooyman 300 meter
Oei, wat was Flavius Boko dicht bij de overwinning in Sassenheim. Op weg naar de finale versloeg de imposante ruin tijdens zijn debuut kanonnen als Southwind Raptor en Eliot Charisma (nr.11), maar met twee galoppades tijdens de finale schonk hij de overwinning aan zijn tegenstander. In Beverwijk had hij het vervolgens niet naar zijn zin en ging andermaal van de benen. Wanneer zijn trainer en pikeur Tom Kooyman dat kan verhelpen, is Flavius Boko een potentiële kortebaanwinnaar.

ONZE TIP:
1. Eliot Charisma (NR.11) 2. Coktail Bar (NR.10) 3. Kelsa Europoort (NR.1) 4. Doc Holiday (NR.2)
Outsiders: Jocke Cane (nr.3) en Bankrobber (nr.13)