Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Bron: kortebaandraverijen.nl

De kortebaan van Stompwijk gaat in de herkansing en doet dit met een prachtig deelnemersveld. Met titelverdediger Eliot Charisma (nr.4) heeft de koers een uitgesproken favoriet. Zijn het de paarden van de Stompwijkse trainer Bryan Vader die zijn uitdagers zijn of gaat er een outsider met de zege vandoor?

1. Piet de Wit – Aad Pools 300 meter
De hengst van trainer Rob van Toor krijgt het kortebanen steeds beter onder de knie. Na twee weinig overtuigende starts finishte hij met een startontheffing als derde in Nootdorp. Tijdens de troostfinale versloeg hij met minimaal verschil de moegestreden Eliot Charisma. Genoeg snelheid dus, maar even afwachten vanaf de basisafstand.

2. Karin – Ruud Pools 295 meter
De vijfjarige merrie haalde in Beverwijk de tweede omloop. Op de Breestraat viel ze op als een behendige starter met snelle eerste meters in de benen. Dat hielp haar niet in Egmond aan den Hoef waar ze al na één omloop werd uitgeschakeld. Kan wellicht een omloop verder komen.

3. Lisa Alki – Thomas Bos 295 meter
Draafde dit seizoen nog niet in de prijzen, maar liet wel verschillende snelle ritten zien. Zo won ze dinsdag in Bemmel knap een rit van de latere finalist Archange de Jiel. Helaas voor haar achterban ging ze daarna in de fout met een galoppade. Wanneer ze die misstappen achterwege laat, is de merrie een interessante deelnemer.

4. Eliot Charisma – Wim van der Mespel 305 meter
Deze klasbak start in Stompwijk als de favoriet. Vocht zich deze winter knap terug na een zware blessure en liet met een overwinning in Hoofddorp zien het kortebanen niet verleerd te zijn. Is na zijn zege in 2019 in Stompwijk de titelverdediger en heeft met Wim van der Mespel een pikeur die de grasbaan kent als zijn broekzak. Wie wil winnen in Stompwijk zal Eliot Charisma moeten verslaan.

5. Flavius Boko – John Dekker 300 meter
Tijdens zijn debuut in Sassenheim leek hij op weg naar de overwinning, totdat hij opeens ging springen en zijn kansen zag verdampen. Ook in Beverwijk en IJmuiden ging hij aan de huppel, maar in Middenbeemster steeg hij boven zichzelf uit en versloeg zelfs de dit seizoen ongenaakbare Southwind Raptor. In Nootdorp gaf hij echter weer niet thuis en verspeelde galopperend zijn kansen. Wanneer hij blijft draven, is hij kansrijk.

6. Happy New Day – Rick Wester 300 meter
Toonde tijdens zijn debuut meteen zijn mogelijkheden, maar het duurde even voordat de vijfjarige ruin in de prijzen liep. Pas tijdens zijn vijfde start wist hij zich te klasseren. In IJmuiden liep hij een dijk van een koers, maar was tijdens de finale niet opgewassen tegen de ontketende Hequejuela (nr.13). Vanaf de basisafstand zal hij zich nog moeten bewijzen.

7. Ivor VH – Rob van Toor 295 meter
De zevenjarige ruin debuteert op de kortebaan. Op de langebaan heeft hij een winsom van ruim zesduizend euro en een record van 1.16,1. Blinkt vooral uit in het monté-genre en won dit seizoen al koersen op Duindigt en Alkmaar. Heeft behoorlijk pittig geloot tegen één van de kanshebbers.

8. Chief One – Mats Wester 300 meter
Kroonde zich vorig jaar tot de koning van de kortebaan met onder andere twee overwinningen op het gras van Emmeloord. Dit seizoen loopt het nog niet naar wens. In vier deelnames kwam hij niet verder dan twee vierde plaatsen in Warmond en Voorschoten. Zijn snelheid heeft hij nog altijd, maar het starten gaat niet vlekkeloos. Wanneer hij de schade in het startvak kan beperken, staat Chief One heel wat moois te wachten.

9. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
De regerend kampioen van Nederland begon matig aan dit seizoen, maar heeft inmiddels de smaak te pakken. In Middenbeemster finishte ze als tweede en ook in Santpoort knokte ze zich naar een zwaarbevochten finaleplaats. In Hoofddorp finishte ze als vijfde, maar won wel knap een rit van favoriet Eliot Charisma (nr.4). In Stompwijk wordt daarom het nodige van haar verwacht.

10. Faday Scott – Thomas Bos 295 meter
Twee keer gestart, beide keren twee gezichten laten zien. Zowel in Nootdorp als in Bemmel ging de negenjarige ruin tijdens de eerste omloop als een winnaar, maar beide keren vergooide hij zijn kansen tijdens de tweede omloop met galoppades. Wanneer Thomas Bos en trainer Rob de Vlieger daar iets op hebben gevonden, kan Faday Scott Stompwijk op zijn kop zetten.

11. Calistokingsdeep – Wim van der Mespel 305 meter
De zesde rit van de middag is er één tussen twee grootheden op de kortebaan. Calistokingsdeep won tijdens zijn loopbaan zes kortebanen en groeide door zijn vechtlust uit tot een publiekslieveling. Dit seizoen wil het niet vlotten. Vier keer gestart, vier keer niet verder dan de tweede omloop. In Middenbeemster toonde hij echter tekenen van herstel. Wanneer hij die stijgende lijn weet door te trekken, is een klassering mogelijk.

12. Ronny Brandt – Demi Veenstra 305 meter
Over paarden met een leeuwenhart gesproken. Leek na de corona-jaren afgeschreven, maar knokte zich op een weergaloze manier terug. Na een finaleplaats in Wognum won hij in Sassenheim. Vorige week was hij de sterkste in Ruiselede in België, tijdens een sprintkoers welke sterk lijkt op een kortebaan. Lijkt voor zijn verzorgster Demi Veenstra zelfs nog een stapje harder te willen lopen. Die extra vijf meter in het startvak wegen zwaar, maar aan zijn vechtlust zal het niet liggen.

13. Hequejuela – Ruud Pools 300 meter
Was optimaal geprepareerd voor de kortebaan van Stompwijk op 18 juli, de thuiswedstrijd van haar eigenaren, maar door de hitte viel dat plan in duigen. Dat de merrie dik in orde was, bewees ze drie dagen later in IJmuiden, waar de pupil van trainer Bryan Vader oppermachtig won. In Voorschoten werd de vosmerrie vervolgens tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door de latere winnaar Epoque, wat absoluut geen schande is. Behoort tot de topfavorieten in Stompwijk!

14. Hasta la Vista – Caroline Aalbers 300 meter
Een lekkere sprinter uit de stallen van trainster en pikeur Caroline Aalbers. Had enige tijd nodig om het kortebanen onder de knie te krijgen, maar weet inmiddels prima wat het spelletje behelst. Zo draafde de achtjarige ruin naar een prima derde plaats in Hoofddorp en finishte hij als vijfde in Middenbeemster. Heeft dit seizoen op de grasbanen laten zien uitstekend op deze ondergrond uit de voeten te kunnen. Deze confrontatie tegen Hequejuela kan wel eens de snelste ritten van de eerste omloop opleveren!

15. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter
Kende een vliegende start van het seizoen met opeenvolgende overwinningen in Assendelft en Wognum en een finaleplaats in Beverwijk. Daarna kwam de klad er in. In Egmond aan den Hoef en Middenbeemster kwam hij niet verder dan de eerste omloop en in Middenbeemster was de tweede omloop zijn eindpunt. Op een goede dag doet hij gewoon mee om de overwinning, maar dan zal hij zijn vormdip achter zich moeten laten.

16. Cezar H – John Dekker 300 meter
Wie op zoek is naar een verrassing komt bij Cezar H uit. Toonde zijn snelheid tijdens de sprintkoersen op het strand van De Haan in België, waar hij twee keer als tweede finishte. Maakte zijn officiële kortebaandebuut in Santpoort en baarde daar opzien door Eliot Charisma (nr.4) uit te schakelen. Verloor daarna de halve finale van Kelsa Europoort (nr.9) en finishte uiteindelijk als vierde. Heeft in tegenstelling tot zijn vorige start de beschikking over een ervaren pikeur, welke je met een opdracht op pad kunt sturen. Kansrijk!

ONZE TIP:
1. Eliot Charisma (NR.6) 2. Kelsa Europoort (NR.9) 3. Hequejuela (NR.13) 4. Chief One (NR.8)
Outsiders: Flavius Boko (nr.5) en Cezar H (nr.16)